ناصر تقوایی:گاه ارزش یک عکس بیشتر از یک فیلم دو ساعته است

(۱۱ دی ۱۳۹۱)

 

علی جمشیدی مدیر گالری شمس در نشست خبری اکسپوی عکس تهران که در خانه هنرمندان ایران برگزار شد گفت: اکسپوی عکس تهران 91 برآیند چهار سال تحقیق و مطالعه بر روی عکس ایران و حضور عکس ایران در حراجی های بین‌الملی و مراکز عکس دنیا از جمله پاریس و پاریس فوتو است.

به گفته مدیر گالری شمس؛ در اکسپو عکس تهران 91 تلاش شده است که آثاری انتخاب شوند که ارزش هنری ویژه‌ای داشته باشند و قابلیت عرضه برای فروش را نیز داشته باشند.

وی با اشاره به انتشار کتاب اکسپوی عکس تهران91 گفت: برای انتشار کتاب عکس اکسپو عکس تهران 91 تلاش کرده ایم که به کتاب عکس پاریس فوتو از نظر قطع و اندازه نزدیک شویم و انتشار این کتاب اتفاق مهمی است که ما تاکنون در اکسپوهای عکس ایران کمتر شاهدش بوده ایم.

به گفته جمشیدی هنر تجسمی ما به شدت متاثر از بازارهای جهانی است و امیدواریم که با برگزاری اکسپوهای متنوع و متعدد زمینه ای فراهم شود که کیفیت آثار تجسمی بالا برود و امکان ارائه بهتری پیدا کنند و زمینه ای را هم برای فرهنگ سازی برای خرید آثار هنری فراهم کنیم.

جمشیدی با بیان این مطلب که قصد دارند که در اکسپو عکس 91 مخاطبین و گالری های خارجی را نیز جذب این حرکت هنری کنند، گفت: قصد داریم که زمینه ای را فراهم کنیم که در سال های آتی اکسپو عکس تهران در کنار اکسپوهای مهم عکس دنیا قرار گیرد.

جمشید حقیقت شناس مدیر نگارخانه های خانه هنرمندان ایران با بیان این مطلب که اکسپو عکس 91 از 16 تا 27 دی ماه در سه گالری بهار، تابستان و نامی خانه هنرمندان برپا می شود، گفت: در این اکسپو عکس های از عکاس های معروفی چون بهمن جلالی، ابراهیم حقیقی، کامران عدل، سیف الله صمدیان، شادی قدیریان، ناصر تقوایی به نمایش گذاشته خواهد شد.

وی افزود: دربرگزاری اکسپوی عکس تهران 91، خانه هنرمندان ایران با گالری شمس همکاری کرده است و این برنامه سرآغازی است از همکاری خانه هنرمندان ایران با بخش خصوصی است. این همکاری ها زمینه ای را فراهم می کند تا با ایجاد راهکارهای جدید، آثار هنرمندان عرضه و به فروش برسد و راهکاری نیز برای جذب مخاطبان و مشتری های بیشتری در گالری ها بوجود آید.

به گفته حقیقت شناس، متاسفانه عکس جز در نشریات و خبرگزاری ها در فضای دیگری انعکاس پیدا نمی کند و نتوانسته است همانند سایرهنرها در میان مردم مخاطب پیدا کند و تنها خریدان عکس را یک سری مجموعه دار تشکیل می دهد.

وی افزود: باید به گونه ای در جامعه ما هنر جا پیدا کند که مردم عادی نیز در خانه هایشان حداقل یک اثر هنری داشته باشند.

ناصرتقوایی عکاس و کارگردان که اتفاقا در اکسپوی عکس تهران 91، چند عکس اش به نمایش گذاشته خواهد شد، با بیان این مطلب که گالری های ایران به دلیل تعداد محدود شان امکان این را ندارند که آثار همه هنرمندان را به نمایش بگذارند گفت: خانه هنرمندان ایران سال هاست که به یکی از مراکز معتبر در عرصه هنر شده است و امیدواریم که شرایطی فراهم شود که این خانه در سایر شهرهای ایران نیز شعبه داشته باشد.

به گفته تقوایی باید ازهر امکانی برای جذب مخاطب هنرهای تجسمی استفاده کرد، هر چه قدر که تعداد مخاطبانی که به یک گالری سر می زند بیشتر شود می توان انتظار داشت که تعداد آثاری که در گالری ها به فروش می رسند نیز افزایش پیدا كنند.

تقوایی اضافه کرد: دوستی با علی جمشیدی و نگاه آینده نگرانه ایشان فکر تازه‌ای برای عرصه فرهنگ و هنر است به ویژه معتقدم بازاریابی و گسترش نگاه مردم به هنر نقش عمده‌ای دارد و باعث ارتباط هنرهای مختلف با مردم می‌شود. زیرا هرچه مردم بیشتر به تماشای آثار هنری بنشینند به همان نسبت شانس فروش این آثار نیز بیشتر می‌شود.

تقوایی ادامه داد: متاسفانه در ایران برای آثارهنری اکران ها یا نمایش های محدوی می گذارند. مثلا خیلی زود یک فیلم فرهنگی هنری را از روی پرده سینما ها پایین می آورند و یک فیلم را به یک اکران محدود می کنند. یک فیلم یک سرمایه در گردش است و در سال های متمادی و با تناوب برای افراد مختلف می تواند به نمایش گذاشته شود و با این کار می توان شاهد سود آوری در عرصه سینما بود.

وی افزود: این اتفاق برای عکس و نقاشی ما نیز می افتد و اگر یک مجموعه اثر تجسمی در یک نمایشگاه به فروش نرفت به انباری هنرمند راه پیدا می کند . اما اگر شرایطی بوجود آید می توان انتظار داشت که این آثار دوبار در نمایشگاه دیگری به نمایشگاه گذاشته شود و اتفاقا ممکن است مشتری این آثار در نمایشگاه بعدی پیدا شوند.

به گفته تقوایی یک هنرمند برای برپایی یک نمایشگاه یا ساختن یک فیلم سال ها عمر و سرمایه اش را می گذارد و باید از این سرمایه بهره برداری نیز کند.

این کارگردان با بیان این مطلب که باید شرایطی بوجود آید که هنرمندان جوان و ناشناخته کشف شوند گفت: من مدافع آثار هنری خوب هستم که هنوز کشف نشده اند و برپایی حراج های تجسمی و اکسپوهای عکس فرصت مغتنمی است که با این شیوه ها می توان هنرمندان جوان و ناشناخته را کشف کرد.

به گفته این عکاس پیشکسوت؛در30 سال گذشته عکاسی و تاتر در ایران پیشرفت بسیار خوبی کرده اند، گفت:خوشبختانه ما در ایران عکاسان بسیار خوبی داریم وبخش عمده این عکاسان از دامن عکاسان انقلاب و سپس عکاسان جنگ ما متولد شده اند و امروز شاهد آثار درخشان عکاسان ایرانی هستیم.

تقوایی با بیان این مطلب که جهان بهتر از ما عکاسان ما را می شناسد گفت: عکس های عکاسان ایرانی تاکنون بارها برروی جلد و پشت جلد نشریاتی چون تایمز منتشر شده اند اما درایران کدام یک از نشریات حاضر هستند که برای انتشار یک عکس خوب بر روی جلد یک نشریه بها بالایی را پرداخت کنند.

تقوایی تاکید کرد: این مسائل باید به شکل عادت درآید زیرا عکس مصارف زیادی در جامعه به غیر از وجه اطلاع رسانی دارد و به همان نسبت تنوعی را در عکس شاهد هستیم که شاید در سایر هنرها نمی‌بینیم. چه بسا که امروز هرجوانی می‌تواند بدون نیاز به تکنیک‌های گذشته تنها با ذوق خود عکس‌های خوبی بسازد و از این جهت توانایی در عکاسی پنهان است که در سایر هنرها به سختی به دست می‌آید

به گفته تقوایی؛ یک عکس همانند یک فیلم یک واحد هنری است و یک عکس گاه می تواند تاثیر گذار تر ازیک فیلم سینمایی دو ساعته باشد و یا گزارش بلند باشد. ما نمونه‌های آن را بسیار در اطرافمان دیده‌ایم اما نمی‌دانم چرا به این هنر آن طور که باید توجه نمی‌شود و این بی رحمی درباره هیچ هنر دیگری به این شکل اتفاق نمی‌افتد. این در مورد تمام هنرمندانی صادق است که آثارشان در یک گالری به نمایش درآمده و به همان یک بار خلاصه شده است. اما شاید بتوان در همین اکسپو کار آن هنرمندان را در کنار خیلی‌های دیگر دوباره دید.

تقوایی همچنین اظهار امیدواری کرد تا این اکسپو در سال‌های آینده با نظمی قابل توجه در یک زمان و مکان معین تکرار شود. و نباید فکر کرد که با همین یک حرکت می‌توان تمام مشکلات را حل کرد. زیرا به شخصه معتقدم هر یک گامی که در عرصه فرهنگ وهنر برداریم می‌تواند مثبت تلقی شود.

این کارگردان سینما در پاسخ به سوالی درباره دلایل عدم انتشار فراخوان برای برگزاری این اکسپو گفت: امروز یک گالری خصوصی متولی برگزاری این رویداد شده است و فکر می‌کنید با کدام هزینه و سرمایه اولیه می‌توان یک فراخوان عمومی داد زیرا در این حالت چند صد عکس به دبیرخانه می‌رسد که برای ارزیابی آن نیاز به یک کمیته کارشناسی دارد و هر بخش از این رویداد هزینه‌های متفاوتی را دربر می‌گیرد و ما اگر بخواهیم اینگونه کلی‌نگر رفتار کنیم حرکت‌هایمان در همان گام های اولیه به شکست می‌انجامد.

تقوایی برپایی این اکسپو را راهی برای شناسایی و آشنایی مردم با عکس دانست و افزود: اتفاقاتی این چنین باعث می‌شود تا مردم دیگر به عکس به عنوان ثبت خاطره نگاه نکنند. بلکه نگاهی جدی‌تر به عکس داشته باشند و بدانند که می‌توانند عکس را همچون فرش خانه‌شان بخرند و بفروشند.

این عکاس با تاکید بر سهولتی که در ظاهر هنر عکاسی وجود دارد خاطر نشان کرد: ارزش هنری زمانی حاصل می‌شود که ما ارزش یک عکس خوب را درک کنیم . در مورد عکاسی نیز همین گونه است زیرا این هنر در ظاهر سهل است اما در باطن یک هنر دشوار محسوب می‌شود که به عنوان یک فرصت در اختیار هنرمند قرار می‌گیرد .

تقوایی در ادامه سخنانش با انتقاد از آنچه عملکرد دستگاه‌های متولی توصیف کرد، گفت: کوتاهی که امروز نسبت به عرصه هنر شده است شاید در گام نخست به سازمان‌های رسمی برگردد که آگاهی لازم را درباره هنر ندارند.

او هنر را چیز کمیابی دانست و خواهش کرد تا همه چیز را با یک نگاه کلی‌نگر مورد سنجش قرار ندهیم و گفت: ما امروز باید تنبلی چند قرنه خود را در عرصه فرهنگ و هنر جبران کنیم و برپایی این اکسپو نیز شاید گامی در همین جهت باشد.

تقوایی در بخش دیگری از سخنانش درباره سوالاتی که نسبت به حضور هنرمندان دیگر عرصه‌ها در عکاسی شده گفت: ما نمی‌توانیم برای هنر مرز بکشیم و آن را محدود کنیم که چه کسی اجازه عکاسی دارد و چه کسی ندارد. از این جهت است که یک بازیگر به واسطه شهرت خود می‌تواند وارد این عرصه شود و کارش را به فروش برساند که از دید من این اتفاق یک نکته مثبت نیز محسوب می‌شود.

اما از آنجا به بعد به عهده مخاطب است که تشخیص دهد که چه کاری را باید بخرد و یا نخرد. زیرا درست است که عده‌ای نان شهرت خودشان را می‌خورند ولی اگر تعادل به وجود بیاید در حوزه‌ی قیمت‌گذاری نیز ما به ثبات می‌رسیم. یعنی معتقدم قیمت یک اثر هنری را کارشناس این حوزه باید مشخص کند. تا هر کسی در جای خودش کار کند. اما چون عکاسی هنری فرادست محسوب می‌شود می‌تواند مخاطبان و هنرمندان مختلفی را جذب نماید.

وی افزود: من خوشحالم که تاتر ما با رشد بسیار خوبی روبرو شده است اما متاسفانه چون زمینه ترجمه آثار نمایشی ما فراهم نشده است نتوانسته ایم تاتر مان را همانند سینما به جهان صادر کنیم باید زمینه ای فراهم شود که همان گونه که ما تاترجهان را شناختیم آنها نیز تاترما را بشناسند.

وی با اشاره به دوره ای که کار تاتر را شروع کرده است؛ گفت: در دوران ما نداشتن سالن نمایش یکی از معظلات شهرستان ها بود، اما این روزها که سالن نمایش در شهرستن ها ساخته شده اند این سالن تبدیل به سالن کنفراس شده اند و تاتری در این سالن ها اجرا نمی شود.

وی افزود: ما نباید به این فکر کنیم که تمام مخاطبان تاتر در تهران متمرکز شدده اند بی شک اگر در تبریز هم تاتری روی صحنه برود می تواند مخاطب داشته باشد مسولان هنری ما باید برنامه ای اتخاذ کنند که در شهرستان یک تاتر یک سال اجرا برود و به مرور مخاطب پیدا کندو با تاترهای خوب این مخاطب تربیت شود.

تقوایی در پایان گفت: برای این که تاتر از انحصار تهران خارج شود باید از هنرمندان این عرصه مشاور گرفته شود و جامعه نیز نسبت به این اتفاق از خود حرکت نشان دهد.

اکسپوی عکس تهران 91 16 دی ماه امسال در گالری‌های تابستان ‌، بهار و نامی خانه هنرمندان ایران افتتاح می‌شود.

 

 
صفحه اصلی | درباره ما | فرم عضویت | اخبار | سفر ها | انجمن ها | تماس با ما
Powered by: KisiaWEB | © Copyright 2011 www.honarman.com